dilluns, 26 de gener del 2009

Jornades de Seminari: Alfin

El passat 22 i 23 de gener va tenir lloc a Vilanova i la Geltrú el II Seminari ALFIN : Biblioteca, Aprenentatge i Ciutadania.
La Declaració de Praga (2003) considera Alfin un Dret Humà bàsic en la Societat de la Informació.
Tradicionalment les biblioteques treballem l’alfabetització lectora (els Clubs de Lectura) i l’alfabetització instrumental (l’ús de la Biblioteca, ús del catàleg i certa instrucció bibliogràfica).
A la Bctx, tots o quasi bé tots, fem Formació d’Usuaris en un o altre nivell. Però com veurem més endavant, l’Alfabetització Informacional (acrònim Alfin) va més lluny que una simple instrucció en habilitats instrumentals i de lecto-escriptura o de Formació d'Usuaris.

Alfin es pot definir com l’ensenyament del conjunt de destreses cognitives i procedimentals, no necessàriament innates, que ens han de permetre : ser conscients que necessitem informació, saber on hem de buscar-la, com tractar-la un cop trobada, de quina manera refer-la amb ètica i esperit crític, i finalment, comunicar-la. Tot plegat, sigui quin sigui el seu format (electrònic, digital, paper, imatge, so).

El Seminari va tractar a bastament tot aquest tema; varem veure i escoltar experiències de projectes Alfin per a Biblioteques Escolars, Biblioteques Públiques i Universitàries, i la Generalitat de Catalunya ens va sorprendre agradablement amb un Pla de Formació per a tot el personal de Biblioteca Pública en Alfabetització Digital, alhora d' un Pla d’acreditació en línia per avaluar competències en TIC’s a tots els ciutadans majors de 16 anys, prèvia inscripció.

I és que, com diu el proverbi xinés adoptat per la Comissió Europea per l'Aprenentatge al llarg de la vida “When planning for a year, plant corn. When planning for a decade, plant trees. When planning for life,train and educate people.”
Aprofito per convidar-vos a revisitar el bloc del Pla d'Actuació de la Bctxarxa 2009-2012 on hi veureu 2 Línies Estratègiques que s'ocupen de l'Aprenentatge al llarg de la vida i l'Alfabetització Informacional.

4 comentaris:

Trufete ha dit...

Ei, una reflexió interessant... M'alegro que les jornades hagin sigut profitoses!

Mon ha dit...

Gràcies Montse per aquest resum tan clar i engrescador! Als qui vulgueu aprofundir en el tema teniu en Alfin red http://www.alfinred.org/
el resum de cada una de les ponències amb tota la informació relacionada.
Bon cap de setmana Alfin!

Montse ha dit...

Estic intentant penjar el resum de les jornades...mmmm, a veure si me'n surto...

Anònim ha dit...

Moltes gràcies per la info sobre les Jornades Alfin i gràcies tb Mon per passar la pista de les ponències. darrera teu mai no m'acabo la llista de lectures pendents!