diumenge, 25 d’octubre del 2009

Sílvia Soler confidencial

Refrescant, empàtica i assequible. Així es va mostrar l’escriptora Sílvia Soler el passat dijous 22 d’octubre en visitar la BD6, i la seva familiaritat no ens va fer dubtar a l’hora de proposar-li d’anar a fer unes braves. Doncs anem-hi !
Un cop allà el ritme de la conversa fou distés i amigable, sobretot en descobrir que la Sílvia va viure a Terrassa durant la seva adolescència ( ep ! i va tenir un novio que vivia a La Grípia ! ) i que de la ciutat i la seva gent encara en guarda un bon record (i bons amics).

Entre canyeta i braves vàrem escatir la seva trajectòria vital; una mare escriptora que la volia bibliotecària, uns germans entre els quals hi trobem el mediàtic Toni Soler, una infantesa i joventut repartida entre Badalona, Olot i la ja citada Terrassa. Els fills, les amigues. En definitiva, talment llegir una de les seves divertides novel·les sobre l’Ília i companyia. Tot plegat per comprovar, ara sí, sense lleugeresa i seriosament perquè la vida en dóna una de freda i una de calenta, com de paral·leles són la producció literària i les seves vivències.

Entre franquesa i franquesa, no ens estarem de demanar-li recomanacions lectores. Tot i que actualment els compromisos laborals la porten a llegir títols escollits, més que per passió per obligació, dels nacionals ens va citar obres de l’ Èlia Barceló i Neus Canyelles, entre d’altres, i dels estrangers Renate Dorrestein, Anne Tyler, Marianne Frediksson i Jane Austen.
I parlant de compromisos laborals, la seva propera novel·la ja és a punt i ens va avançar, deixarà la línia de la molt entranyable Petons de diumenge per la vital i desenfadada Ília (raons de mercat obliguen). I és que, amb els temps que corren, una mica d’entreteniment en format llibre segurament no està mai de més. Des d'aquí, et desitgem molts i molts llibres en la línia que més t'agradi, sigui l'humor saludable o la sensibilitat austera i ben treballada.
Mentres tot això arriba, podeu seguir llegint la Sílvia Soler periòdicament a avui.cat.


dissabte, 17 d’octubre del 2009

Jo llegeixo + tu llegeixes = Terrassa Llegeix

Has llegit Petons de diumenge i et va emocionar ? vas riure de valent amb 39+1 i 39+1+1 ? doncs acosta’t a la Biblioteca del Districte 6 el proper 22 d’octubre a les 19:00 i podràs demanar a la Sílvia Soler, per exemple, quina serà la seva propera novel·la, què se sent en guanyar el premi més prestigiós de la literatura catalana- Prudenci Bertrana 2008 – o què ha d’esmorzar una escriptora cada matí per descriure amb l'humor plàcid que la caracteritza, les atrafegades vides de l’Ília i companyia. Una activitat aquesta que pertany al cicle Terrassa Llegeix, promoguda per les Biblioteques de la ciutat i que vol acostar els escriptors als seus lectors, i a l'inrevés.

Per descomptat, esteu tots ben convidats.

© Pedro Muñoz

dissabte, 10 d’octubre del 2009

Tots som Còmics !

El passat mes de setembre al Japó va morir Yoshito Usui, creador de Shin Shan, un còmic nascut l’any 1992 que arribà a casa nostra en forma d’anime l’any 2000, i va fer les delícies d’una generació de nens i joves a la mateixa velocitat que les seves irreverències escandalitzaven pares i adults. Malgrat tot, blogs i fòrums Otakus asseguren que les trapelleries del nen del “culet-culet” sobreviuran la mort del seu creador, com en el seu moment va ser el cas d’en Doraemon o Sazae-san.
Tornant cap a Europa i sense deixar el món del còmic, aquest mes d’octubre ara fa cinquanta anys va néixer una de les paparres més famoses d’en Juli Cèsar i els seus generals : ens referim a l’irreductible i noble poblet gal de l’Astèrix i companyia. Per celebrar-ho, el dia 22 d’octubre sortirà a la venda un nou àlbum amb historietes inèdites així com un munt d’activitats que tindran lloc en diferents indrets del món. Tots els incondicionals podeu seguir aquesta i altres informacions en la pàgina web del lloc oficial a Internet.

I des d’Europa arribant-nos a Terrassa, les Biblioteques públiques de la ciutat inaugurem El Monogràfic de Tardor 2009 , enguany al voltant del Món del Còmic. Un cicle d’activitats que del 14 d’octubre al 10 de desembre us convida a gaudir de tallers de manga per a menuts i edició de tires còmiques per a joves, xerrades, presentacions, taules rodones, exposicions i guies de lectura d’infants i adults. I tot perquè del Patufet al Tebeo i d’aquest al Còmic, passant pel Manga, l’Anime i la Novel·la gràfica, som davant un gènere narratiu que guanya seguidors entre tots els públics, i no són pocs els qui, vivint en un món d’imatges com és l’actual, hi veuen un potencial pedagògic que alguns mestres ja han començat a aplicar als seus alumnes.
Si sou de fora de Terrassa podeu seguir el MonCòmic a través del
Blog de les Biblioteques. Allà un proposem una activitat digital relacionada amb el còmic com és la d'engegar un fòrum temàtic a partir d’una vinyeta, que publicarem cada dimarts i cada divendres fins el final de Monogràfic, per convertir el Blog en una àgora moderna sobre temes d’actualitat.
I es què, es poden dir tantes coses sense paraules….


Imatge extreta de Gaspar Naranjo

diumenge, 4 d’octubre del 2009

Premis, premis i més premis...


Encetem octubre amb vestit nou -si res li escau, poseu-li blau- i per celebrar-ho us deixo un nou video a l'apartat Per veure i escoltar - ep! no us perdeu la versió de Lucy in the Sky with Diamonds de Katie Melua ni per descomptat, les adorables 9 million bycicles, Just Like Heaven i I cried for you entre altres.

Parlant de looks Blocaires aprofitarem per donar a conèixer el resultat dels Premis Bloc Catalunya 2009, un guardó al qual també hi participava la nostra antiga companya Rosa Molina amb el seu Bloc Libraries of the world. No hi ha hagut sort enguany, potser l'any vinent...ànims Rosa!
Dels guanyadors destaquem el Premi Bloc Cultura per altres Barcelones, un anecdotari ben curiós sobre Barcelona, i el Premi Bloc Lletra per Tens un racó dalt del món amb notícies sobre llibres i lectures ben al gust de tots els malalts de negre sobre blanc.
Qui sí ha tingut més sort ha estat la també nostra col·laboradora Sílvia Alcantara, conductora del Taller d'Escriptura de la Biblioteca del Districte 6 doncs ha resultat finalista amb el seu Olor de Colònia al Premi Llibreter 2009. Si encara no l'heu llegida, teniu fins el 5 de Novembre per fer-ho i acarar el veredicte.

Recordar-vos que tenim pendent una visita a les Esglésies de Sant Pere , inaugurada el 4 d'octubre com La Seu d'Ègara, de la mà de la Marta DJ.
I que una servidora en motiu del seu aniversari, enguany no us convidarà a una patata brava i refresc per evident restricció pressupostària.

There are nine million bicycles in Beijing
That's a fact,
It's a thing we can't deny
Like the fact that I will love you till I die.